Welkom

Deze website bevat de gegevens van twee verschillende kwartierstaten:

Momenteel wordt er voornamelijk aan de kwartierstaat Bos gewerkt. 

Bij een kwartierstaat bepaal je van een persoon (de kwartierdrager, probant) de voorouders zowel via de mannelijke als vrouwelijk lijn. Dus de ouders, grootouders etc totdat je niet meer verder komt. Bij elke generatie verdubbelt het aantal voorouders. Je werkt dus vanuit het heden terug in het verleden. 

Conform de regels die bij vele overheidsarchieven worden gehanteerd worden op deze website alleen persoonsgegevens getoond van overledenen die minimaal 50 jaar geleden zijn overleden.  

Bij vragen of opmerkingen kun je altijd contact met me opnemen: JW Bos.

News
Ontsnapping uit het Oranjehotel
Sunday, March 19, 2023 3:56 PM

Bij de verhalen over Karel de Munter (zie: tabblad verhalen bij Karel de Munter) zit het verhaal van zijn ontsnapping uit de gevangenis het Oranjehotel zoals het binnen de familie verteld is en zoals het in zijn politieverhoor is opgetekend. Bij zijn geslaagde engelandvaart is hij door de Engelsen en Nederlandse politiediensten verhoord. Onder andere over zijn ontsnapping uit het Oranjehotel.

Er zijn kleine verschillen zoals:
In de familieverhalen is spraken van een broekgesp of scharnier van de klaptafel. In het politieverhoor blijkt dat hij beide heeft gebruikt
In diverse verhalen (o.a. ook bij Loe de Jong) is sprake van het doorslijpen van een tralie. Uit het politieverhoor blijkt dat hij het houten kozijn boven de bovenste tralie heeft uitgesneden. Dat klinkt plausibeler. 

Maar het grote verschil zit hem in de hulp van tennissers die hij bij het nemen van de laatste hindernis heeft gekregen. In het Nederlandse politieverhoor wordt daar in het geheel geen melding van gemaakt. Maar het vreemde is dat er in dit Nederlandse politieverhoor een tekening van zijn ontsnappingsroute is toegevoegd uit het Engelse verhoor. En warempel op deze tekening staat wel uitdrukkellijk een -tennis courts- ingetekend. 
Ik heb in de Engelse archieven geprobeerd het Engelse verhoor boven water te halen. Maar dat leverde maar een deel van zijn verhoor op nl. stukken die betrekking hebben op Poeldijk (map of Poeldijk) waar hij een tijdje ondergedoken zat, en naar welke buitenlandse (BBC) zenders hij luisterde. (zie 19430518 Interrogation Karel Antonius de Munter)

Navraag bij het nationaal monument het Oranjehotel leverde ook geen verdere informatie op. Van een ontsnapping hadden ze nog nooit gehoord, volgens hen zijn er alleen mensen tijdens transport ontsnapt. Idem dito hadden ze nog nooit van verduisteringskartonnen/gordijnen of zoiets gehoord, en een tennisbaan direct gelegen aan de gevangenis was hen ook niet bekend. 

Waarschijnlijk zal het altijd een raadsel blijven welk verhaal het juiste is. Voorlopig gaan we er maar vanuit dat het familieverhaal het ware verhaal is.

(Ontsnappingsroute uit MI.6, ontsnappings route is door mij geaccentueerd met rode lijn, voor origineel zie 19430000 Politieverhoor Engelandvaarder K.A.de Munter)

Nieuw: Verhalen
Sunday, March 19, 2023 3:17 PM

In verschillende brondocumenten (gerechterlijk archief, notariele akten, politieverhoren etc) zitten vaak leuke feitjes verstopt. In elk gezin is er wel een bepaalde persoon waarvan je een verhaal kan maken. En ook op internet vindt je soms verhalen die betrekking hebben op onze voorouders. Dit soort verhalen ga ik nu onderbrengen onder een apart keuze -Verhalen- en worden ook getoond onder een apart tabblad -Verhalen- bij betreffende persoon. Zie bijvoorbeeld bij Karel de Munter 

 

 

Karel de Munter
Monday, March 6, 2023 9:10 AM

Karel Antonius de Munter is 50 jaar geleden overleden. Zijn gegevens zijn nu dus openbaar op deze website. We hebben veel documenten van hem (bijvoorbeeld zijn schoolrapporten, paspoort toen hij op 18 jarige leeftijd naar Nederland kwam etc) en ik dacht laat ik zijn gegevens wat bijwerken. Bij het Nationaal Archief heb ik alles van hem wat openbaar is opgevraagd. Een aantal dossiers zijn pas na 2046 openbaar. Het resultaat was dat ik ruim 350 scans kreeg. Een groot aantal was voor mij niet zo interessant, zoals 25 verslagen van werkbijeenkomsten (100 pagina´s) die hij bijgewoond heeft toen hij voor een dienstreis naar Nederland kwam. Maar er zaten ook zeer interessante dingen bij. Bijvoorbeeld het poltitieverhoor bij aankomst (als Engelandvaarder) in Engeland. In dit politieverhoor staat zijn ontsnapping uit  de gevangenis het Oranjehotel beschreven. Het leuke is nu om de verschillen tussen het verhaal in dit politierapport te vergelijken met de familieverhalen. Dat ben ik nu aan het uitzoeken, en binnenkort zal ik daar meer over vertellen. Intussen wacht ik nog op scans uit de Engelse archieven. 

 

Nieuw tabblad: Voorouders en afstammelingen
Monday, January 9, 2023 10:53 AM

Op de persoonspagina is nu een extra tabblad beschikbaar met een verhalend overzicht van de afstammelingen of voorouders van één familie(tak). Met een button kun je kiezen tussen voorouders- of afstammelingenoverzicht. 

Er wordt maximaal 3 generaties op een pagina weergegeven, maar door te klikken op meer krijg je de vervolgpagina te zien. Probeer het eens uit!

Dit wordt mogelijk gemaakt door de module Fancy Treeview van JustCarmen 

Onderhanden: Carel Greve
Tuesday, December 20, 2022 12:34 PM

Momenteel ben ik bezig met Carel Greve, dat is een bijzonder iemand. Hij is geboren in 1744 te Groenlo, zijn vader was luitenant en zijn moeder was de dochter van de muntmeester van Gelderland. Hij heeft in zijn kinderjaren in verschillende plaatsen in Gelderland gewoond en later in Noord-Brabant. Op 14-jarige leeftijd is hij met een mes gestoken in zijn gezicht, de dader is daarvoor veroordeeld tot een boete van f 100.

In 1763 trouwde hij met Pieternella Braam. Op dezelfde dag zijn ook zijn broers Lambertus en Willem getrouwd en wel met zussen van Pieternella Braam. Dat kom je niet vaak tegen drie broers van het ene gezin met drie zussen van een ander gezin, en dan ook nog op dezelfde dag getrouwd.

In 1767 gaan er geruchten dat Carel zijn roomse dienstmeid (Johanna van Houtert) bezwangerd heeft. Zij is bevallen van een tweeling waarvan zij verklaart dat Carel de vader is. De Kerkeraad van Veldhoven besteedde vele vergaderingen aan deze zaak. Opvallend is de arrogante houding van Carel (en zijn vader) t.o.v. van de kerkeraad. Carel kreeg zelfs een censuur opgelegd en het gebruik van het Avondmaal werd hem verboden . Een samenvatting van deze zaak is verschenen in het blad Campinia van Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot met hun toestemming heb ik de samenvatting overgenomen zie: 17670308 Kerkeraad de zaak Carel Greeve - Johanna van Houtert.

Er is ook een crimineel proces over deze zaak gevoerd bij de schepenbank. Helaas zijn geen er online scans van dit procesdossier, dus zal ik eens naar RHC Eindhoven moeten om dit dossier in te zien. 

Later (1780) had hij en een aantal anderen onenigheid met de predikant Willem Vonk. De predikant zou bespottelijke uitdrukkingen op de heilige predikstoel hebben gebruikt. 

Carel was van beroep schoolmeester, koster, voorzanger en schepen. Hij was niet erg bemiddeld, regelmatig moest hij een beroep doen op de diaconie voor een lening. 

In 1787 stierf zijn vrouw Pieternella Braam. Hij hertrouwde in 1791  te Utrecht met Johanna Pieternella Tiesman. Sindsdien woonde hij in de omgeving van Utrecht. Welk beroep hij daar uitoefende is me nog niet duidelijk. Maar ook daar kon hij moeilijk rondkomen, zo had hij bijvoorbeeld een huurschuld.

Hij overleed in 1808 te Breukelen. Zijn vrouw Johanna Pieternella Tiesman overleed in 1815 ook te Breukelen. Tien dagen voor haar overlijden was ze nog in Den Haag en in Delft voor het bijwonen van het het huwerlijk van hun zoon (Pieter Johannes Greve). 

Budel
Wednesday, July 6, 2022 10:00 AM

Bij uitwerken van de familie Munter ben ik via Dordrecht terecht gekomen in Budel. Daar blijken veel voorouders vandaan te komen o.a. de namen Freen, Ottho/Otto, en Ojen/Ooijen. Ik ben nu bezig met het uitwerken van het gezin Jan Lambert Ojen + Margariet Adriaans. Welke beroepen deze voorouders uitoefenden is me nog een raadsel. Misschien koopman (Teutonen), maar in aktes nog geen enkele verwijzing naar een beroep tegengekomen. 

Voorouders Marie Venselaar
Saturday, May 28, 2022 5:25 PM

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest om de voorouders van Maria Hendrika Cornelia Venselaar nader uit te werken. Een jaar of 13 geleden had ik al een opzet gemaakt, maar nu verder uitgewerkt. In de loop van de tijd word je toch handiger in het zoeken in de archieven. Veel van haar voorouders komen uit de omgeving van Amersfoort. Wat beroepen betreft zitten er bombasijdewerkers en tabakkers tussen. De komende tijd ga ik de voorouders van haar man Antoni Jacobus de Munter verder uitzoeken. 

Boek: Houd je maar flink
Tuesday, May 10, 2022 3:18 PM

Voor veel familieleden is de Rozenstraat te Den Haag wel bekend. De familie Van der Wiel - de Munter woonde er vanaf 1953 er, en ook nu woont er nog een kleinzoon van ze. 

Er is een boek verschenen over Rietje Boersma (een van de buren van de familie van der Wiel in de Rozenstraat) en haar belevenissen in de hongerwinter. 

Titel: Houd je maar flink, hongertochten tussen Den Haag en Friesland in 1945. Auteur Jan Hillenius. 

Onze familie van der Wiel woonde in die periode aan de Laan van Meerdervoort en zijn pas rond 1953 naar de Rozenstraat verhuisd. Maar verschillende personages uit dit boek zijn wel bekend bij ze.

Bij de boekhandel te koop o.a.: Libris: boek Houd je maar flink

Wandelroute begraafplaats St Barbara
Tuesday, November 16, 2021 11:10 AM

Het graf van Jakobus Cornelisse (mijn opa) is tot mijn verrassing opgenomen in de wandelroute van de begraafplaats St. Barbara te Den Haag. 

Op bladzijde 16 van de wandelroute staat het volgende: 

26 | Jacobus Cornelisse grafnummer: 562C
Geboren: 22 september 1888 - 24 maart 1942.

J. Cornelisse was rechercheur bij de Haagse politie en vader van 10 kinderen. Een van z’n dochters was dienstmeisje bij de familie Rurup, waar de heer Cornelisse vaak thuis kwam om te informeren hoe het met z’n dochter ging. De heer Cornelisse is tijdens een onderzoek naar een oplichtingszaak van een omvangrijke postzegelverzameling bij een huiszoeking in een pand aan de Suezkade op laffe wijze doorgeschoten. De schutter vermoordde daarna zijn vrouw, twee katten en ten slotte zichzelf. 

Bron: Wandelroute St. Barabara

(met mijn dank aan de heer Rurup die de begraafplaats op dit verhaal attent heeft gemaakt) 

Gerrit Willemsz van der Giesen/Giessen
Monday, November 15, 2021 10:16 PM

Momenteel onderhanden Gerrit Willemsz van der Giesen (1685-1750). Hij heeft op verschillende plaatsen gewoond in regio Bodegraven en Woerden (Bodegraven, Barwoutswaarder, Waarder, Rietveld, Bekenes, Woerden). Hij is driekeer getrouwd. Allereerst met Niesje Maartens Ravensburg, zij kregen 2 kinderen. Daarna met Hillichje Jansdr Kooperdraet, ook hier twee kinderen. En ten slotte met Jannetje Ariensdr Vermij. Het aantal kinderen uit dit laatste huwelijk is me nog niet geheel duidelijk in ieder geval minimaal 7. Vader was Luthers en Jannetje Vermij was Nederduits-Gereformeerd en de kinderen zijn ook wisselend Luthers of Nederduits-Gereformeerd gedoopt en ook nog eens in verschillende plaatsen. In akten van Indemniteit staan kinderen van dit echtpaar vermeld waarvan ik nog geen doopakte van heb kunnen vinden Wat ook niet helpt is dat bij een doop wel de ouders vermeld staan en niet naam van het kind, en zelfs een doop waarbij niet de ouders maar alleen de getuigen vermeld staan. Ach ja een aantal zaken zal altijd wel een raadsel blijven

Rijnkade 6 te Alphen aan den Rijn??
Saturday, September 18, 2021 8:56 AM

Bij het zoeken op internet op de naam Rok vond ik een mooie beschrijving van de geschiedenis van een pand aan de Rijnkade 5 te Alphen a/d Rijn.. In deze beschrijving wordt de families Rok vaak genoemd, het blijkt dat de familie Rok direct naast dit pand woonde . Ik zelf had de relatie tussen de Lage Zijde aan de Rijn te Aarlanderveen en huidig adres Rijnkade 6 nog niet gelegd. Dus dat gaan we nog verder uitzoeken.

Het betreft artikel: Rijnkade 5 en van Mandersloostraat 11, Een Markant huis in Alphen a/d Rijn  (auteur Jos van Huik (?), website: vanhuik.com)

Voorouders Rok/Rock
Saturday, September 18, 2021 8:36 AM

Ik ben nu bezig met het uitwerken van onze voorouders met de achternamen Rok/Rock. En wel het gezin.  Cornelis Rok + Marrigje Stoffelse Kamerik. Ze woonden te Aarlanderveen aan de Lage Zijde van de Rijn.Ze bezaten daar een snebbe jaagschuit, twee huizen met erven en stallingen. Wederom een heleboel gerechts en notariele akten gevonden, die ik nog moet gaan uitwerken. Als je naar de gegevens van oudste zoon (Jacob) in dit gezin kijkt zie je dat binnen zo´n gezin in korte tijd veel gebeurt. Jacobs vader overlijdt eind 1791, in 1792 trouwt Jacob en binnen een maand na zijn huwelijk overlijdt zijn vrouw al. Hij koopt van zijn moeder de bovengenoemde twee huizen en schuiten maar overlijdt al na een paar jaar in 1794. Daarvoor In 1793 was ook een zus van hem overleden. Al zijn zusters zijn trouwens jong oververleden (op 9, 20 en 22 jarige leeftijd).  

Smederijen in Nieuwkoop
Sunday, August 22, 2021 10:22 AM

Bij uitwerken van het gezin het gezin Joost Huibertsz Verloo + Niesje Jans Sweert vond ik het boek "Het gehein van de Nieuwkoopse smid"  (Redactie Leendert Jansen en Cornelis Verlooij, 1992 uitgeverij Bert Post). 

Dit boek geeft een alleraardigste beschrijving van de geschiedenis van de smeden en smederijen te Nieuwkoop. Bovendien bevat het een index van personen waarvan is vast komen te staan dat zij als smid/smidsknecht werkzaam zijn geweest. Hieruit bleek dat een aantal voorouders smid  zijn geweest.  

Kinderen van Cornelis Tieloos en Heijndrickgen (Jans)
Friday, May 28, 2021 10:16 AM

In dit gezin komen we ook weer markante figuren tegen. 

. Hendrik Tieloos: beenhacker, vleeshouwer, meester beenhacker, pachter van de impost op bestiaelen. In 1626 getrouwd met Geertjen Blok, zij komt ook uit een welvarende familie. Er wordt een flink aantal huizen verkocht uit de erfenis van haar familie. Hendrik sterft op jonge leeftijd (42 jaar) in 1647.

- Jan Tieloos, coussemaecker, had zijn bedrijfje bij zijn ouders in huis, en zou ook het huis van zijn ouders erven, maaar hij sterft al vroeg in 1635. Mogelijk aan de pest.

- Dirck Tieloos, notaris. Trouwt in 1636 te Leerdam met Cristina Cool(s). Van Dirck wordt in een artikel uit 1925 beweerd dat hij niet genegen was om pestpatienten te bezoeken.  Dirck overlijdt voor december 1643. Christina hertrouwt met Jacob Boon, lakenverkoper ter Leerdam en later schepen en burgemeester van Leerdam. Christina overlijdt omstreeks 1657. Jacob Boon hertrouwt dan met Cornelia du Bois, koopvrouw van linnen en kant (etc.) uit Delfshaven. Er zijn tientallen akten met schuldbekentenissen aan Cornelia du Bois. Zowel Jacob als Corneliia overlijden omstreeks 1666.

- Neeltje Tieloos, trouwt met Jan Molijn in 1638 te Rotterdam. Dit zijn vooroouders van ons. Jan Molijn is een schilder. Ze verhuizen naar Leiden en hebben daar een huis gekocht aan de Voldersgracht. De Voldersgracht werd steeds meer overwelfd en de naam wijzigde naar Langebrugge. Jan overlijdt omstreeks 1669. Dit gezin ben ik nu verder aan het uitzoeken.

- Aechgen Tieloos, trouwt in 1639 met Jacob Swedenrijck, Jacob is een tinnegieter, lepelmaecker en komt van Leijden en daar gaan ze wonen aan de Middelste gracht.

Dagboekaantekeningen van Arie van der Wiel, 10-14 mei 1940
Monday, May 10, 2021 3:15 PM

Vorige maand is er een nieuw boek is verschenen:       Voorkant van het boek: Ooggetuige op de Grebbeberg 10-14 mei 1940

Ooggetuige op de Grebbeberg, 10-14 mei 1940
De dagboekaantekeningen van korporaal Arie van der Wiel 1e batt. 1e afd. 16e Regiment Artillerie, 3e legercorps

Samengesteld door Miep Bos
ISBN/EAN 97890831355915
Uitgeverij: Dromerij
Copyright: Miep Bos

Arie van der Wiel is een van de grootouders in deze kwartierstaat. 

PDF versie

 

 

 

 

 

 

Gabriel du Molijn, boedelinventaris
Friday, May 7, 2021 7:21 AM

Nog even terugkomend op Gabriel de Molijn, de geweldige en later goud- en zilversmid, na het overlijden in 1656 van zijn eerste vrouw Jannetgen van Berchem is er een boedelinvetarisatie opgesteld. Deze inventarisatie (verdeeld over drie aktes) telt meer dan 100 pagina´s. En de boedel bevat o.a.: onroerend goed (2 huizen), geld waaronder rosenobels, ducatons, gouden en zilveren voorwerpen, juwelen van zilver, goud en diamant, en parels, huisraad, boeken etc, en natuurlijk ook schulden. Maar ze  waren dus bepaald niet onbemiddeld.

Gabriel is daarna (1658) hertrouwd met  Cornelia Kleijburgh, weduwe van Isaak Hartwech. Isaak was ook een goud-/zilversmid en zoon van een predikant. Volgens een notariele verklaring wordt er gezegd dat Isaak zijn vrouw (Cornelia) beschuldigde van overspel met een Evert Entvogel (mogelijk is dat Enuard Entvogel, zilversmid). In dezelde verklaring is er ook een beschuldiging dat Isaak zijn vrouw mishandelde (zie tab notities bij Cornelia Kleijburgh)

De Geweldige en Vice-geweldige
Tuesday, April 20, 2021 7:24 PM

Soms kom je beroepen tegen waar je nog nooit van gehoord hebt zoals De Geweldige, dat blijkt een provoost generaal te zijn. Jan de Molijn was een geweldige en zijn zoon Gabriel de Molijn was eest Vice-geweldige, later Geweldige en weer later Goud/zilversmid.

Binnen de Molijn familie takken vind je trouwens een grote variatie aan beroepen, zoals: lijstenmaker, schilder, goudsmid, remonstrants predikant, stierman  op grote zee, lood-/tingieter, grutter etc.  

Aanvulling 27-4-2021

Een zwager van Gabriel de Molijn blijkt ook een geweldige te zijn. Betreft Cornelis Cools, geweldige van het Genneper fort, met een mond vol: luijtenant geweldige provoost generaal van de wateren in het leger in dienst van het Collegie ter Admiraliteyt

Jan du Molin en Cathalina Penning
Tuesday, April 20, 2021 7:11 PM

Even overgeschakeld naar het gezin Jan du Molijn + Catharina (Andriesdr) Penning

Bij het zoeken in de indexen van het Stadsarchief van Rotterdam kwam ik al 200 aktes tegen waarin een Molijn (Molin, Moulijn, etc) voorkomt (periode 1620-1700). Dat wordt een uitzoekklus, wie is wie en waar gaat het over.

Gelukkig zijn er goede samenvattingen van deze aktes door het stadsarchief gemaakt. 

matroos Johannes Nederland ??
Saturday, March 20, 2021 9:43 AM

Bij het uitwerken van het gezin:  Thomas (Jacobsz) Pijper + Marijtje (Jooste) Verlooij  

Vond ik een akte voor procuratie in verband met natlatenschap van de wijlen matroos Johannes Nederland.

Alle gezinsleden (of hun nakomelingen) worden in deze akte genoemd.
Maar het is me nog niet duidelijk wie deze matroos Johannes Nederland is en wat de familierelatie met dit gezin is.

Waarschijnlijk wordt dit wel duidelijk als we de ouders van dit gezin verder uitzoeken.  

Onderhanden
Wednesday, February 24, 2021 11:27 AM

Gestart met het uitwerken van het gezin: 

Thomas (Jacobsz) Pijper + Marijtje (Jooste) Verlooij 

Al 16 kinderen gevonden, allen geboren te Nieuwkoop en Noorden. 

onderhanden
Wednesday, January 27, 2021 12:17 PM

Verder in het verleden gegaan en wel met het gezin 

Leendert (Cornelisse) van Veen + Jannetje (Hendrikse) van Hees  in 1718 getrouwd te Stompwijk, Leendert was eerder (in 1711) te Veur getrouwd met Marijtie Maartens Coppen. 

Via de districtsklappers van ZH al 11 kinderen gevonden. In tegenstelling tot Roelofarendsveen zijn in Stompwijk wel de RK doopboeken uit die periode bewaard gebleven

Onderhanden
Wednesday, January 13, 2021 11:31 AM

Gestart met het uitzoeken van het gezin: 

Hendrik (Leendertsz) van Veen + Aagje (Louwe) van Vianen

In 1750 getrouwd te Alkemade

 

Gezocht: foto´s
Friday, December 4, 2020 12:55 PM

Ik ben op zoek naar een foto van Rinske Aukema, 1893–1955  Ook foto´s van haar broer/zussen (Sieuwke, Minke/Johanna/Berendina/Ruurd) zijn welkom.

Jan-Willem Bos (jw@jwbos.nl)

Website nu opengesteld.
Wednesday, October 21, 2020 12:57 PM

De website is nu -openbaar- .

Publiekelijk toegankelijk zijn alleen de gegevens van overledenen die meer dan 50 jaar geleden zijn overleden. Ook worden bronnen (bijv. krantenartikelen) niet getoond indien er mogelijk sprake is van copyright.